Søkekilder for faglitteratur i Norge

Forfatter: Vibeke Bårnes, Universitetsbiblioteket UiT

Her er noen viktige søkekilder for faglitteratur i Norge.

Oria.no: Oria er den elektroniske katalogen over alle norske universitet- og høgskolebibliotek samt andre norske fagbibliotekers dokumenter. Det vil si en oversikt over trykte bøker, e-bøker, tidsskriftsartikler, rapporter, avhandlinger, offentlige publikasjoner, DVD-er m.m. som disse bibliotekene har kjøpt, abonnerer på eller anbefaler for sine fagmiljø og brukere.

Idunn.no Idunn er en plattform for vitenskapelig publisering av bøker, antologier og fagtidsskrifter som tilbyr elektroniske utgaver i fulltekst, samt avansert søk på tvers av disse. 52 bøker og 33 av tidsskriftene er Open Access, og dermed åpent tilgjengelig for alle.

Idunn.no inneholder totalt 80 tidsskrifter, over 38 000 tidsskriftartikler og 52 vitenskapelige bøker innenfor fagområdene jusspedagogikkhelse- og sosialfaghumanistiske fagsamfunnsfagøkonomi og naturfag. De fleste tidsskriftene er representert med 13-14 årganger. Idunn.no eies og driftes av Universitetsforlaget.

MUNIN.uit.no: Munin er et åpent, digitalt fulltekst vitenarkiv for UiT Norges arktiske universitet som inneholder hovedfags- og mastergradsoppgaver, doktoravhandlinger o.a. vitenskapelig materiale fra UiT.

Openscience.no: NORA er forkortelsen for Norwegian Open Research Archives som inneholder all vitenskapelig informasjon i åpne institusjonelle arkiv i Norge samlet på én plass.

Openpolar.no: Open Polar gir fri tilgang til forskningsdokumenter fra Arktis og Antarktis. Databasen er utviklet av UiT Norges arktiske universitet og Norsk Polarinstitutt.

Lovdata.no: Lovdata oppretter, vedlikeholder og driver systemer for rettslig informasjon. Lovdata ble opprettet i 1981 av Justisdepartementet og Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Gratis tilgang til gjeldende lover og forskrifter, traktater og nye dommer samt kunngjøring av endringer i norske lover og forskrifter

snl.no: Store norske leksikon er et fritt tilgjengelig oppslagsverk skrevet av fagfolk på nynorsk og bokmål. Men opptil 3,4 millioner brukere i måneden og 600 000 leste artikler hver dage er leksikonet Norges største nettsted for forskningsformidling. Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser/organisasjoner.

2 reaktioner till “Søkekilder for faglitteratur i Norge

  1. Vad använder ni för kontrollerade ämnesord? Vilken tesaurus lönar sig att använda om man söker i t.ex. Oria? På vilket eller vilka språk?

    Gilla

    1. Hei! Min kollega ved UiT, Ane Grydeland, svarer følgende:
      Faggruppen for Resource Management har laget en oversikt over emneordssystemer som er i bruk i konsortiet:

      https://rdakatalogisering.sikt.no/emneordssystemer-i-bruk-i-bibsyskonsortiet/

      Oversikten er ikke utfyllende, men dette er de som er mest brukt. Ved UBT bruker vi stor sett Humord (norsk) og MeSH (engelsk), men også juridiske emneord (norsk). Men det er jo sånn at hvis andre biblioteker også har boka, står de fritt til å legge på egne emneord, som da blir søkbare for alle i Oria.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar